Μύθοι και αλήθειες για την ακράτεια ούρων
Μύθος #1
Μόνο οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν ακράτεια ούρων.
Η αλήθεια
Η ακράτεια των ούρων είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν π.χ. πολύτοκες γυναίκες, άνδρες που πάσχουν από υπερπλασία του προστάτη, άτομα με νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνει με την ηλικία και το γυναικείο φύλο, χωρίς να σημαίνει ότι νεότεροι άνθρωποι και άνδρες δεν μπορούν να την εμφανίσουν. Επίσης, να σημειωθεί ότι η εμφάνιση της ακράτειας δεν είναι φυσιολογική σε κανένα φύλο και καμία ηλικία.
Μύθος #2
Η εγκυμοσύνη οδηγεί συχνά σε πρόκληση ακράτειας.
Η αλήθεια
Κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται διάταση της ελάσσονος πυέλου και του κόλπου, με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαγές στη φυσιολογική ανατομία της περιοχής. Η χάλαση των μυών του πυελικού εδάφους και η αλλαγή της θέσης της ουρήθρας, σε συνδυασμό με πιθανή πρόπτωση της μήτρας αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ακράτειας. Η πιθανότητα εμφάνισής της αυξάνει γεωμετρικά με τον αριθμό των κυήσεων.
Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς
Τι να κάνω αν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά;
Τα διαθέσιμα φάρμακα για την ακράτεια των ούρων δεν είναι αποτελεσματικά για κάθε είδος ακράτειας. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό για να διαγνωστεί τόσο το είδος της ακράτειας που έχει όσο και το αίτιο που την προκαλεί και αναλόγως να λάβει την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Στη φαρμακευτική θεραπεία ανταποκρίνεται μόνο η επιτακτικού τύπου ακράτεια και όχι η ακράτεια από προσπάθεια. Υπάρχουν φάρμακα που δρουν τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό και βελτιώνουν την ακράτεια επιτακτικού τύπου και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Μπορεί η φυσικοθεραπεία να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω την ακράτεια;
Δυστυχώς, αν και παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακράτειας, πλέον έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι αξιοσημείωτο το όφελος των ασκήσεων αυτών, παρά μόνο σε πολύ ήπιες μορφές αυτής.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ακράτεια ούρων;
Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ακράτεια έναντι των ανδρών και ως προδιαθεσικοί παράγοντες αναφέρονται η πολυτοκία, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η εμμηνόπαυση και η ηλικία. Οι άνδρες εμφανίζουν είτε ακράτεια επιτακτικού τύπου και ακράτεια από υπερπλήρωση λόγω υπερτροφίας του προστάτη είτε ακράτεια από προσπάθεια μετά από ριζική προστατεκτομή για θεραπεία του προστατικού καρκίνου.
Είναι φυσιολογικό να έχω ακράτεια από κάποια ηλικία και μετά;
Η εμφάνιση ακράτειας είναι παθολογική κατάσταση, όποτε και σε όποιον κι να εμφανίζεται. Πρόκειται για σύμπτωμα που πρέπει και μπορεί να θεραπευτεί για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή, αλλά και η ψυχολογία του.
ΠΗΓΗ : www.doctoranytime.gr