Φράουλες: Δείτε από ποιες παθήσεις προστατεύει η συχνή τους κατανάλωση
Οι φράουλες περιέχουν φαινόλες και ιδιαίτερα ανθοκυανίνες, που τους χαρίζουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικό για το σώμα.
Ένα φλιτζάνι φράουλες καλύπτει σε ποσοστό 136% τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός.
Καλύπτει επίσης κατά 21% τις ανάγκες σε μαγγάνιο, ένα απαραίτητο συστατικό στην μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
Ένα φλιτζάνι φράουλες δίνει μόλις 43 θερμίδες, ενώ καλύπτει πάνω από το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών.
Από ποιες παθήσεις σας προστατεύουν οι φράουλες:
Οι φαινόλες στις φράουλες είναι ένα πολύ καλό όπλο ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και την αθηροσκλήρωση. Ειδικά όσον αφορά τα οστά, το μαγγάνιο μαζί με το κάλιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη K βοηθούν στην σωστή τους ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση της καλής τους υγείας
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη φράουλα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και Πάρκινσον.
O συνδυασμός αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων στις φράουλες αποτελεί μια καλή άμυνα εναντίον της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση The Archives of Opthalmology, 3 επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά περίπου 35%.
Στις γυναίκες, οι φράουλες προστατεύουν από τη φθορά του εγκεφάλου και την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών που προκύπτουν προοδευτικά όσο μεγαλώνουν.
Οι φράουλες βοηθούν επίσης στην πέψη και ταυτόχρονα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών στο σώμα.
Ποια τα οφέλη της φράουλας στον ανθρώπινο οργανισμό;
- Ενισχύουν τη μνήμη
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
- Αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα και το διαβήτη
- Εξασφαλίζουν υγιές δέρμα
- Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
- Δυναμώνουν τα κόκαλα
- Βοηθούν στην απώλεια βάρους
- Αποτρέπουν την τριχόπτωση
- Κάνουν καλό στο έμβρυο
- Οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης