ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η κοινωνία παρακολουθεί έντρομη τις εξελίξεις της πανδημίας του SARS-CoV-2, η οποία την έχει οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά.
Τα ΜΜΕ , η TV, το internet, αναπαράγουν συνεχώς ειδήσεις που στρέφονται γύρω από τον αριθμό των νεκρών, των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό , την απαγόρευση των συναθροίσεων, την επικείμενη καραντίνα , ενώ προβάλλεται και μια πιθανή κατάρρευση του συστήματος υγείας. Έτσι , η όποια ψευδαίσθηση υπήρχε στους ανθρώπους ότι ζουν σε μια ασφαλή κοινωνία, στην οποία κάθε κίνδυνος μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί διαψεύδεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Η κοινωνία έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι παραμένει ακάλυπτη σε πολλά σημεία και ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει σχεδόν στάσιμη. Οι εργασίες πολλών ατόμων έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας. Τα παιδιά ασχολούνται πολλές ώρες στο διαδίκτυο, ενώ οι γονείς κερδίζουν ώρες για μια ποιοτική ζωή. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες της κοινωνικής ζωής άλλαξαν. Μέσα σ’ένα παρόμοιο περιβάλλον , αρχίζει να αναδύεται σταθερά και επίμονα το άγχος του πολίτη , πλαισιωμένο από πολλά ερωτήματα. Πλην όμως, το άγχος σε μια αρχική φάση είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ατόμου.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας, σε συνδυασμό με το φόβο που έχει δημιουργήσει η πανδημία , αποτελούν αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού στον ιατρικό κόσμο. Φαίνεται ότι πέρα από την επίπτωση στην οικονομία και την αβεβαιότητα της υγείας, δημιουργείται και ένας τρίτος πυλώνας , αυτός της ψυχολογικής διαταραχής. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, πληθαίνουν με την πρόοδο των εξελίξεων. Για παράδειγμα, στη Γαλλία έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα και κυκλοφόρησε στις 7 Μαΐου έδειξε τις πρώτες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Σε διάστηκα μερικών ημερών το ποσοστό έφθασε στο 26,7% σε σχέση με το 13,5% το 2017. Ποσοστό 66%των ερωτηθέντων , σε σχέση με το 50% προ τριετίας, απάντησαν ότι παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο. Διαπιστώθηκε, επίσης, αύξηση στην κατανάλωση ψυχοτρόπων φαρμάκων στο 13,7% από 10,5% στη διάρκεια ενός μηνός.
Η ανησυχία για τη δημόσια υγεία δημιουργεί ένα δεύτερο απειλητικό κύμα, που εκφράζεται μέσα από τη σταδιακή αύξηση των αυτοκτονιών.
Μελέτη υποστηρίζει ότι στην επόμενη δεκαετία μέχρι και ως 75.000 άτομα είναι δυνατό να οδηγηθούν σε θάνατο από απελπισία, λόγω της κρίσης του SARS-CoV-2. Ο όρος αναφέρεται σε αυτοκτονίες και θανάτους από τη χρήση ουσιών. Μελέτη με τίτλο : αυτοκτονίες και κορωνοϊός 2019- η τέλεια καταιγίδα; Την οποία αναφέρει η Nατάσα Μπαστέα, στο άρθρο της στα ΝΕΑ υποστηρίζει ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι δυνατό να επιτείνουν τις αυτοκτονίες, γεγονός που θα πρέπει να κινητοποιήσει τους φορείς της δημόσιας υγείας, για την άμεση λήψη μέτρων αποτροπής τους. Στο ίδιο άρθρο η ψυχολόγος Τζέφρι Ρέινολντς, υποστηρίζει ότι εδώ <<υπάρχει κάτι παράδοξο>>.
Η κοινωνική απόσταση μας προστατεύει από έναν ιό που απειλεί τη ζωή μας και μεταδίδεται εύκολα , όμως ταυτόχρονα θέτει τους ανθρώπους σε κινδύνους που είναι ιδιαίτερα απειλητικοί τα τελευταία χρόνια. Θέτει σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία και σταθερότητα, παράγοντες που οδηγούν αρκετές φορές σε αυτοκτονίες, χρήση ουσιών και ασθενείς που έχουν σχέση με την κατάχρηση του αλκοόλ.
Είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των ερευνητών ότι η οικονομική αβεβαιότητα , η κοινωνική απομόνωση , ιδιαίτερα λόγω του φόβου νέου κύματος της πανδημίας, θα επιδεινώσουν μελλοντικά και τη ψυχική υγεία των ανθρώπων , σε μια περίοδο κατά την οποία τα συστήματα υγείας δέχονται μεγάλη πίεση.
Πηγή: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Β’ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2023 ΤΕΥΧΟΣ 65
Εικόνα: ToFarmakeioMou.gr